• MOBILITA PROJEKTU „Študenti proti vyhynutiu“ (SAE)

          • 2. 11. 2022
          • V pondelok 26.9. sme my, 8 študenti spolu s 2 vyučujúcimi, odcestovali v rámci mobility projektu Erasmus+ Študenti proti vyhynutiu do španielskej Barcelony. Na letisku na nás čakalo veľmi milé stretnutie s rodinami, v ktorých sme mali stráviť nasledujúce dni. 

            Po pár hodinách spánku v neznámom prostredí sme sa presunuli na pôdu Inštitútu Anna Girona de Mundet. Tu sme sa stretli s našimi hostiteľmi i partnermi z Turecka, Grécka, Lotyšska a Českej republiky. Po srdečnom zvítaní, študenti odprezentovali práce, ktoré si pripravili na základe vopred určených tém, ktoré sa zaoberali ochranou životného prostredia, alternatívnymi energiami, či bezodpadovému spôsobu života.  Porozumenie prezentáciám si študenti preverili cez Kahoot kvízy. Po prehliadke školy sme sa rozišli domov, aby sme sa večer opäť všetci stretli na nácviku skupiny Castellers - ľudských veží. Táto tradícia je dôležitou súčasťou katalánskej kultúry a sú na ňu mimoriadne hrdí. Ľudské veže nesú však aj obrovské riziko úrazu. Študenti mali možnosť sa do stavania ľudskej veže zapojiť a veľmi radi ju aj využili.

            Druhý deň sme navštívili ekologické centrum Fundesplai, kde sa študenti interaktívnym spôsobom dozvedeli o spracovaní odpadu, o snahe zabrániť zbytočnému dovozu potravín a nakoniec sa zúčastnili únikovej hry spojenej so spomínanou témou. Niektorí sa v tento deň vybrali aj na slávny štadión FC Barcelona a nasali tak atmosféru slávneho futbalového klubu.

            Nasledujúci deň sme navštívili prírodný park Collserola na okraji Barcelony, kde sme sa dozvedeli zaujímavé  informácie o včelách, mali sme možnosť nahliadnuť do úľa a pozorovať vyliahnuté mladé včely i včeliu kráľovnú. V medzinárodných skupinách sme merali obsah vody a cukru v niekoľkých vzorkách medu. Popritom sme si aj vyrobili vlastné sviečky z vosku. Po skončení tejto exkurzie sme ešte vyrazili do botanickej záhrady Monjuïc, kde sme sa kochali rastlinami pochádzajúcimi z rôznych kútov sveta. Zastavili sme sa aj pri olympijskom štadióne a tiež sme dostali možnosť obdivovať krásu Barcelony a jej pláží z lanovky vedúcej ponad prístav.

            V piatok sme si vypočuli prezentácie o dôležitosti zelene v mestách a aktívne sme sa podieľali na sadení calçots - zeleniny podobajúcej sa póru a ktorá rastie iba v oblasti Barcelony. Po namáhavej práci sme si ešte museli uvariť obed - pravú španielsku paellu. Pripravovali sme ju rozdelení do 3 skupin a súťažili, koho bude najlepšia. Pri varení sa prezentovali typické národné cukrovinky. My sme sa popýšili vanilkovými a kokosovými rožtekmi, ale ochutnali sme aj českú Marlenku, či lotyšské “mravenisko”.

            V sobotu ráno sme všetci vyrazili do prímorského mestečka na pobreží Costa Brava - Cadaqués , kde sme sa dokonca okúpali v mori a navštívili sme aj historické mesto  Girona, , kde sme videli katedrálu známu zo seriálu Hry o Tróny a ďalšie krásne zákutia tohto malebného mesta.

            Posledný deň sme navštívili slávnu katedrálu Sagrada Familia, kde sa nám zadarmo podarilo dostať na medzinárodnú omšu, no a zvyšok dňa sme strávili v centre Barcelony - v parku Guell, ktorý navrhol slávny Antonio Gaudí. Popoludnie sme strávili na pláži a užívali si teplé slnečné lúče. V pondelok sme sa ešte doobeda pomotali po obchodnej ulici Catalunya - nakúpili posledné suveníry a poobede sme odleteli späť domov.

            Z tohto projektu sme od roku 2021 navštívili všetky partnerské školy a ostáva rad už len na nás – v termíne od 11.12. do 17.12. zakončíme prácu na projektových aktivitách na našej škole.

             

            Erik Pňaček

        • Exkurzia Berlín, Drážďany, Praha
          • Exkurzia Berlín, Drážďany, Praha

          • 1. 11. 2022
          • V dňoch 24.10. až 27.10. 2022 organizovala predmetová komisia NEJ exkurziu do Berlína, Drážďan a Prahy.

            Prvý deň sme navštívili hlavné mesto Nemecka – Berlín. Okrem najznámejších symbolov Berlína ako sú Brandenburská brána a budova Ríšskeho snemu sme navštívili aj Bode-Museum na ostrove múzeí, našu pešiu exkurziu centrom Berlína sme zavŕšili návštevou televíznej veže a jej panorámy vo výške 220m, odkiaľ sme mali nádherný výhľad na celý Berlín. Po pešej exkurzii nasledovala autobusová prehliadka mesta, ktorej vrcholom boli pozostatky Berlínskeho múru a ďalšie pozoruhodnosti tohto pekného mesta. Večer sme sa ubytovali v blízkosti centra a mali možnosť zažiť večerný Berlín.

            Druhý deň bola našou prvou zastávkou návšteva krajinského hlavného mesta Drážďany. Drážďany, ako významné kultúrne centrum Nemecka, boli na konci druhej svetovej vojny takmer zrovnané so zemou. Niektoré budovy v centre však ostali zachované, prípadne sa ich podarilo obnoviť, takže návštevník má opäť možnosť vidieť prekrásne stavby ako Semperoper, Zwinger, či Frauenkirche.

            Našu exkurziu sme ukončili večernou návštevou Prahy a jej najznámejších miest – Václavské námestie, Prašná brána, Pražský orloj, Karlov most a samozrejme Hradčany s nádherným výhľadom na celú večernú Prahu.

            Exkurzia umožnila žiakom spoznať hlavné mesto Nemecka s jeho pamiatkami a tiež im umožnila vyskúšať si nemecký jazyk v praxi, nakoľko sme sa pohybovali v nemecky hovoriacom prostredí a prehliadky boli s nemecky hovoriacimi sprievodcami. Veríme, že táto exkurzia bola aj dobrou motiváciou učiť sa nemecký jazyk.

            Všetkým účastníkom zájazdu ďakujeme za vzornú prezentáciu našej školy v zahraničí a tešíme sa na ďalšie exkurzie do nemecky hovoriacich krajín.

            Za PK NEJ Mgr. Pavol Palčo

          • Okresné kolo vo florbale SŠ

          • 1. 11. 2022
          • Študenti našej školy sa 25.10. v Tvrdošíne zúčastnili OK vo florbale stredných škôl. Medzi rovesníkmi nenašli premožiteľa a suverénne zvíťazili bez inkasovaného gólu. Porazili Gymnázium Tvrdošín 5:0, Strednú školu Lesnícku 2:0, Strednú odbornú školu Medvedzie 4:0 a Spojenú školu Nižná 1:0. K úspechu gratulujeme a želáme veľa úspechov v postupovej súťaži.

        • Cena Absynt – Tvorivosť, vlastný postoj a radosť z poznania
          • Cena Absynt – Tvorivosť, vlastný postoj a radosť z poznania

          • 29. 10. 2022
          • Počas predchádzajúceho školského roka mali naši študenti opäť možnosť zapojiť sa do dobrovoľnej mimoškolskej činnosti pod názvom Cena Absynt. Žiaci si v nej preverujú schopnosť kriticky myslieť, písať odbornú recenziu, tvoriť vlastnú reportáž a precvičovať sa v rečníctve, a to všetko pod dohľadom fundovaných lektorov.

            Do 5. ročníka Ceny Absynt sa zapojilo vyše dvesto žiakov z jedenástich gymnázií Žilinskej župy. Výsledky jednotlivých súťažných kategórií REPortáž, RECenzia a REČníctvo  boli vyhlásené odbornou porotou počas slávnostného ceremoniálu v Novej synagóge v Žiline.

            V kategórii RECenzia mali študenti vytvoriť argumentačnú recenziu na jednu zo súťažných kníh z vydavateľstva Absynt. Do súťaže bolo celkovo poslaných v hlavnej aj vedľajšej súťaži 170 súťažných textov. Práve v tejto kategórii získali vynikajúce umiestnenie dve naše žiačky:

            V kategórii RECenzia – Dištančné úlohy získala Klára Kormaňáková (4.D) 2. miesto za recenziu knihy Projekt vlk. (Prvé miesto nebolo odbornou porotou udelené.)

            V kategórii RECenzia – Finálne úlohy získala Tímea Kubicová (4.C) čestné uznanie za recenziu knihy Utópia v Leninovej záhrade.

            Oceneným žiačkam srdečne blahoželáme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školyJ

            Lucia Gallová, PK SJL

          • MOBILITA PROJEKTU EDEES NA GMH

          • 20. 10. 2022
          •  

            V dňoch 15.9. – 20.9. sme na našej škole hosťovali partnerov z projektu Education to Entrepreneurship (Výchova k podnikavosti). Pricestovali k nám študenti a učitelia z Belgicka, Talianska, Portugalska a Grécka.

            V prvý deň mobility sme navštívili Oravský hrad, ktorý na všetkých zapôsobil svojou majestátnosťou a množstvom schodov, ktoré bolo treba prejsť. Odtiaľ sme sa presunuli do Múzea Kávy v Krušetnici. Toto milé miesto nám pošteklilo chuťové i čuchové bunky. Po výklade o histórii kávy sme sa mohli na vlastné oči presvedčiť, ako sa pripravujú dva druhy kávy – turecká a americká. Šálka kávy nám dobre padla a chutný obed v tradičnej oravskej kolibe ešte viac. Deň sme zavŕšili plavbou po Oravskej priehrade a návštevou Slanického ostrova umenia. Dokonalý zážitok nám trochu pokazil dážď, ktorý sa spustil počas plavby a neustal až do večera.

            Druhý deň sme začali slávnostne v kinosále MsKs Trstená, kde sme za sprievodu ľudovej hudby v podaní našich vyučujúcich, vítali jednotlivé tímy tradične - chlebom a soľou. Prihovorila sa im primátorka Trstenej pani Magdaléna Zmarzláková, ale i náš pán riaditeľ. Potom sa všetci presunuli do školy, kde na študentov čakali prvé úlohy. Študenti prezentovali svoje práce na tému Ako začať podnikať? Po zaujímavých prezentáciách si slovo pýtal portugalský učiteľ, ktorý je mentorom pre budúcich podnikateľov. Pozvanie medzi nás prijal aj náš šikovný študent Jerguš Bielončík, ktorý študentom predviedol vychytávku na bicykel, s ktorou nedávno vyhral (spolu s J. Skovajsom) celoslovenskú súťaž. Po prestávke sme našim hosťom predstavili jedlá z našej národnej kuchyne. Ani naši partneri sa nenechali zahanbiť a prezentovali tradičné produkty, ktoré so sebou priviezli. Po výdatnom obede plnom slovenských špecialít sme sa opäť pustili do práce. Tentokrát mali študenti za úlohu vymyslieť hračku za 5€. Popritom si museli tiež vypočítať náklady na výrobu tejto hračky z pripraveného cenníka materiálov. Pracovalo sa v medzinárodných skupinkách, takže si všetci poriadne prevetrali svoje znalosti angličtiny. Po odprezentovaní svojich hračiek dostali všetci 5€ bankovku, ktorú mohli dať svojmu favoritovi. Po sčítaní 5€ bankoviek a odpočítaní nákladov na výrobu hračiek, sme zistili, ktorá skupina by mala najvyšší zisk.

            Tretí deň skoro ráno sme vycestovali do susedného Poľska na exkurziu do koncentračného tábora Osvienčim. Triapolhodinová prehliadka na všetkých zanechala silný dojem. Po tejto exkurzii sme našim partnerom ukázali Krakov s jeho historickým centrom – hrad Wawel a hlavné námestie, kde mohli nasať atmosféru veľkomesta s húfmi turistov. Domov sme dorazili až za tmy.

            Ďalší deň sa niesol v spoznávaní prírodných krás Slovenska. Len počasie tomu trochu neprialo. Ráno sme vyrazili na prehliadku Demänovskej jaskyne Slobody. Plánovanú cestu do Vysokých Tatier sme kvôli veľmi chladnému počasiu a sneženiu museli zrušiť. Namiesto toho sme navštívili Múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši, ktoré nás prekvapilo bohatosťou expozícií a vzácnymi nálezmi zo slovenských jaskýň.

            Piaty deň bol opäť pracovný. Doobeda boli pripravené tvorivé dielne trstenských remeselníkov – medovnikárka pani Kubeková ukázala študentom ako sa zdobia medovníčky a pán Hoľma vo svojej dielni predviedol študentom prácu na hrnčiarskom kruhu a študenti si z hliny vytvorili svoje vlastné dielka. Neskôr sme si prezreli videá, ktoré jednotlivé krajiny natočili na tému – Čo pre mňa znamená Erasmus+. Nasledoval online vedomostný kvíz, ktorý preveril vedomosti študentov z reálií zúčastnených krajín. Na stupni víťazov skončili zástupcovia z Belgicka. Po chutnom obede v našej školskej jedálni sme sa vybrali na poslednú exkurziu do oravskej firmy MTS v Krivej. Jej manažéri (bývalí absolventi GMH) nám túto úspešnú firmu predstavili a previedli nás po jednotlivých oddeleniach – od vývoja až po realizáciu výrobných liniek. Exkurziu sme zakončili vo vyhliadkovom skybare, kde si zamestnanci môžu vychutnať šálku výbornej kávy.

            Celú mobilitu sme ukončili slávnostnou večerou, po ktorej všetci účastníci obdržali certifikáty o účasti, sladký darček a nechýbala ani torta s logom a vlajkami všetkých krajín.

            Veríme, že si pobyt na Slovensku užili a tešíme sa na opätovné stretnutie s nimi, na poslednej mobilite v Gente v Belgicku.

             

            PK ANJ

          • Divadelné predstavenie "Last Wish"

          • 4. 10. 2022
          • Dňa 4. októbra 2022 sa žiaci prvých ročníkov, 2.D, kvarty a kvinty zúčastnili divadelného predstavenia "Last Wish" v podaní martinského divadelného centra. Moderné prevedenie klasickej rozprávky v prevažne anglickom jazyku si študenti užili a spestrili si tak výučbu anglického jazyka.

          • Exkurzia v Ostrave

          • 3. 10. 2022
          • Dňa 23. septembra sa žiaci prvých ročníkov a trieda 2.D zúčastnili biologicko- chemicko- fyzikálnej exkurzie do Ostravy. Programom exkurzie bola návšteva Múzea techniky v Dolných Vítkoviciach, kde sme navštívili SVET TECHNIKY a VYSOKOPECNÝ OKRUH v priestore ostravských železiarní. Súčasťou exkurzie bola aj návšteva ZOO spolu s botanickickou záhradou.

            Ako sa exkurzia vydarila?

            Z postrehov  žiakov  uvádzame :

            „ Exkurzia sa mi veľmi páčila, vo SVETE TECHNIKY bola zábava, interaktívne aktivity z fyziky, biológie aj chémie boli podnetné a zároveň zábavné. Skúsili sme si množstvo aktivít za pomoci vlastnej sily, ako vzniká  zvuk tela, ako funguje fotosyntéza . Dozvedeli sme sa nové informácie o vzniku Zeme a hviezd.  Skúsili sme si aj to ako byť nevidiacim, hluchonemým aj to  aké ťažké je byť na vozíčku. Vyskúšať sme mohli  aj výrobu  lyžičky, ktorú sme si priniesli domov ako suvenír."

            Vysokopecný okruh vyzeral ako z filmu odkiaľ bol nádherný výhľad na Ostravu. Výstup naň  s prilbami bol veľmi zaujímavý z technického hľadiska a zároveň pri zostupe sme spoznali aj to ako fungovala vysoká pec, ktorej životnosť bola 10 rokov, pretože teplota pri prevádzke dosahovala  až 2000 °C.  Vďaka sprievodcom sme si mohli predstaviť ako taký kolos fungoval a v akých podmienkach museli vtedy pracovať.

            Relaxom na exkurzii bola prehliadka ostravskej ZOO. Pekné prostredie, kúpajúce sa hrochy,  vysoké žirafy, hlučné šelmy a obed s kamarátmi. Celkovo hodnotíme exkurziu pozitívne a kľudne by sme si to mohli zopakovať zase niekedy nabudúce. Páčilo sa nám  a tešíme sa ďalšie aktivity, ktoré nám poskytne škola.

            Ďakujeme .

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          • 3. 10. 2022
          • Dňa 30.9. 2022 sa prima, tercia a kvarta zúčastnila Európskej noci výskumníkov v Poprade. Boli tam zaujímavé prednášky, prvá bola o KOMÉTACH, druhá o FORENZNEJ CHÉMII a posledná tretia o KYSELINÁCH. Potom počas hodinovej prestávky sme sa všetci napapali a niečo si nakúpili. O 12-tej sme sa zúčastnili pripravených workshopov. Workshopy - stánky, ktoré nám ukázali rôzne zaujímavosti napr. Zisti kam sa pozeráš, Robot Ivan, Lego, Mohli ste si vyrobiť elixír lásky do ependorfky(epka) a naučiť sa ako sa merajú zrážky atď.

            Ponúkané prednášky:

            • KOMÉTY- dozvedeli sme sa, že kométa má v sebe priehlbiny 100 km šírky aj dĺžky, ale sú za to veľmi ľahké- ľahšie ako voda!
            • FORENZNÁ CHÉMIA - využíva sa v kriminalistike
            • KYSELINY- v krémoch na tvár sa nachádza kyselina hyalurónová, len jedna kyselina - lúčavka kráľovská rozpúšťa zlato.

            Výlet sme si užili...ďakujeme!

            kvarta

        • Mysli logicky
          • Mysli logicky

          • 27. 9. 2022
          • Dňa 22. 9. 2022 sa na našej škole uskutočnila zaujímavá aktivita s názvom "Mysli logicky", tentokrát pre študentov z tried tercia a kvarta.

            RNDr. Daniela Metesová z organizácie MENSA, ktorá je tiež koordinátorka IQ olympiády, priniesla zaujímavé logické úlohy, pri ktorých študenti zisťovali akí sú inteligentní. Úlohy boli zamerané na pozornosť, logiku, chápanie priestoru a základných logických vzťahov. Študenti postupne spracovávali zadania a navzájom si vyhodnocovali svoje odpovede. Na záver mali zaujímavú úlohu a to z drevených špajdlí a cukríkov marshmallow vytvoriť čo najvyššiu vežu.

            Pri riešení zaujímavých úloh zažili študenti s RNDr. Danielou Metesovou príjemné predpoludnie, začo jej na záver poďakovali a odovzdali jej krásnu kyticu.

            Ďakujeme jej aj my učitelia z predmetovej komisie informatiky, že si našla čas a ukázala študentom zaujímavé logické úlohy.

            Peter Murina, PK INF

          • Erasmus - mobilita v Grécku

          • 7. 7. 2022
          • V dňoch 14.-21. júna 2022 sme sa my, päť žiačok GMH spolu s našimi pani učiteľkami J.Zbojovou a M. Števuliakovou zúčastnili programu Erasmus + s názvom Students against extinction ( v preklade Študenti proti vyhynutiu) v slnečnom Grécku. Po odlete z Krakowa sme pristálí v upršanom meste Thessaloniki. Následne po hodinovej preprave autobusom, nás čakalo hrejivé slnečné objatie v prímorskom mestečku Nikiti, ktoré sa na týždeň stalo našim druhým domovom. V stredu, ktorá bola prvým dňom v škole Agios Nikolaos, sme mali možnosť odprezentovať včelárstvo na Slovensku pred ostatnými členmi projektu a to Českom, Lotyšskom, Španielskom, Tureckom a hosťujúcim Gréckom. Po tejto milej skúsenosti a prehliadke školy sme sa zúčastnili výroby medového krému, ktorý sme si na konci výmeny odniesli ako pamiatku domov. Zvyšok dňa sme strávili oddychom pri mori. Štvrtok bol deň plný fotenia a spoznávania krás Grécka. Po návšteve medovej továrne v časti zvanej Sithonia, sme absolvovali vyhliadkovú jazdu, prerušovanú zastávkami na fotenie a obdivovanie pláží, po druhej ‚nohe‘ oblasti Chalkidiki. Nemožno nespomenúť aj nádhernú dedinku, v ktorej sme absolvovali večeru a krátky oddych pri mori, s názvom Sarti . V tento deň sa začali aj krásne kamarátstva medzi jednotlivými krajinami, ktoré nám pretrvávajú dodnes. Piatok bol deň plný zábavy a jedenia, pretože sa jednotliví členovia projektu odprezentovali jedlami typickými pre ich rodnú zem. Nechýbal nám však ani pohyb, absolvovali sme totiž prechádzku mestečkom, kde sa škola nachádza. Týmto príjemným aktivitám však predchádzala práca žiakov spojená s vytváraním medzinárodného slovníka, ktorý zahŕňal preklad, no zároveň i výslovnosť jednotlivých slov z oblasti včelárstva do našich rodných jazykov. Sobota bola dňom histórie. Veď kto by nepoznal Aristotela? V meste Stagira sme navštívili zrúcaniny mesta, v ktorom sa narodil a chvíľu aj žil. Takzvaný Aristotelov park sa nám všetkým vryl do pamäti, najmä vďaka skvelému sprievodcovi, ktorý nás neustále zapájal do konverzácii a ohuroval nás rôznymi zaujímavosťami. Nasledovala aj návšteva starého zrúteného kláštora Zygos, ktorý je zároveň posledným kláštorom, do ktorého môžu vstúpiť ženy. V meste Ouranoupoli nás čakala večera, a potom návrat naspäť do Nikiti. Učitelia sa ešte zúčastnili spoločnej rozlúčkovej večere, ktorú si určite veľmi užili. Posledný deň, ktorý sme všetky tímy strávili spolu, bola nedeľa. Počas celodennej plavby okolo tretej ‚nohy‘ oblasti Chalkidiki, na ktorej sídlia pravoslávne mníšske kláštory, sme sa okrem nových informácií aj utužili v priateľstvách, ktoré za týchto pár dní vznikli. Po krátkej prestávke a obede v meste Ouranoupoli, sme pokračovali v plavbe späť do prístavu Ormos Panagias. Tu sa náš program skončil. Pondelok sme mali celý deň na oddych pri mori, kúpu suvenírov a posledné pozdravy s mestom Nikiti, keďže v utorok sme už cestovali späť domov. Táto výmena nám priniesla priateľstvá, zážitky a užitočné informácie, za ktoré sme veľmi vďační. Všetky sme si to užili a dúfame, že sa nám takáto príležitosť ešte niekedy naskytne.

            Anetta, Emma, Klára, Veronika a Tímea

          • Záchranná stanica Zázrivá

          • 2. 7. 2022
          • Solidarita, obetavosť a zodpovednosť aj toto sú vlastnosti úspešných ľudí. Preto aj naša škola sa zapája do dobrovoľníckych akcii, pomoci druhým a ochrane okolia.  Nedávno kabinet biológie zorganizoval jednu z takýchto činností a zameral sa na ekológiu. Navštívili sme záchrannú stanicu v Zázrivej, ktorá sa stará o zranené alebo hendikepované zvieratá z nášho okolia a celého Slovenska. Je to najväčšia záchranná stanica v krajine. Zvieratá, ktoré sa tam dostanú, sú následne liečené, postupne sa rehabilitujú a záchranári ich aj zároveň pripravujú na vypúšťanie a vlastný návrat do prírody. Táto stanica takisto plní funkciu aj ekocentra, v ktorom návštevníci sa dozvedajú o ochrane prírody, ale aj záchrane živočíchov v nej. Majú možnosť taktiež spoznať aj obyvateľov stanice s ich zaujímavými menami, ako je teľa William, pštrosica Adelka, fretka Diego, či rôzne iné. Každé zviera v stanici má svoj príbeh a minulosť. Tak aj záchranári si to uvedomujú a rešpektujú ich. V skutočnosti je určená najmä pre vtáky, ktoré tvoria z nej viac ako jednu tretinu. Myšiare, sokoly, či majestátne orly obývajú toto miesto. Aj keď nie nastálo, stanica poskytla domov už stovkám z nich a od roku 2001, kedy bola spustená, sa jej podarilo vrátiť späť do prírody viac ako polovicu z prijatých živočíchov.      Nás, ako dobrovoľníkov GMH uvítal na stanici pán Macek, pre ktorého je záchrana zvierat jednou z jeho priorít. Keďže začalo pršať, využili sme čas a pozreli sme si dokument o funkcii stanice a ako dážď utíchol pustili sme sa do práce. Pomáhali sme s natieraním plotu a odpratávaní dreva pri ceste. Potom sme odložili rukavice a pán Macek nám predstavil zvyšok stanice a svoju manželku, ktorá taktiež pomáha s jej fungovaním. Manželia si veľmi vážia prírodu a aj okolie prispôsobujú, tak, aby bolo komfortné pre všetkých obyvateľov miesta, či už na jar, v lete, v jeseni alebo zime. Preto je na stanici v každom ročnom období veľa práce, tak aj preto sú vďačný za každú pomocnú ruku, ktorá ich príde navštíviť a podporí ich tomto diele. Táto akcia nás veľmi zaujala  a dúfame, že naša škola bude aj naďalej podporovať podobné podujatia.

            Autor: Nina Obrtáčová

             

          • Slávnostné ukončenie šk. roku 2021/2022

          • 30. 6. 2022
          • Školský rok 2021/2022 je úspešne za nami, už len posledné zhodnotenie, najlepší študenti, ceny, pochvaly, vysvedčenie a ...

            ...všetkým študentom, učiteľom a zamestnancom školy prajeme príjemné prežitie letných prázdnin a do videnia v novom školskom roku 2022/2023.

          • Čitateľský maratón ČÍTAJME  SI!

          • 26. 6. 2022
          • Linka detskej istoty po prestávke opäť zorganizovala čitateľský maratón Čítajme si! Aj naša škola sa zapojila do tejto zmysluplnej aktivity. Žiaci prímy a sekundy nahlas čítali v školskej knižnici knihu Jo Nesbo - Prdiprášok doktora Proktora.

            Žiaci kvarty, kvinty, 1. A, 1. B, 1. C a 1. D čítali buď v školskej knižnici alebo v svojej učebni knihu A. de Saint-Exupéry - Malý princ  alebo P. Coelho - Ako rieka, ktorá plynie. Každý žiak po hlasnom prečítaní jednej strany z knihy dostal vizitku Linky detskej istoty. V našej škole spolu čítalo 106 detí. 

            Veríme, že táto aktivita povzbudila našich žiakov k častejšiemu čítaniu kníh a rovnako dostala do ich povedomia Linku detskej istoty. Ďakujeme všetkým zúčastneným žiakom. 

            (PK SJL)

          • Exkurzia Viedeň 2022

          • 21. 6. 2022
          • V piatok 17.6.2022 zorganizovala predmetová komisia NEJ exkurziu do Viedne. V prvej časti exkurzie sme navštívili prírodovedné múzeum, ktoré patrí k najstarším v Európe. Po návšteve múzea nasledovala prehliadka centra mesta, kde žiaci mohli vidieť budovu parlamentu, zimné sídlo Habsburgovcov Hofburg, jednu z najznámejších kaviarní Café Zentral a samozrejme katedrálu Stephansdom.

            Po prehliadke mesta sme exkurziu zakončili návštevou zábavného parku Prater s mnohými atrakciami, ktoré si naši žiaci s radosťou vyskúšali a niektorí navštívili aj múzeum  voskových figurín - Madam Tussauds. Záver exkurzie sme strávili v našom hlavnom meste, kde sme navštívili nové obchodné centrum Nivy, kde sme okrem nakupovania mohli relaxovať v oddychovej zóne na unikátnej zelenej streche s pekným výhľadom na Bratislavu. Exkurzia umožnila žiakom spoznať hlavné mesto nášho nemecky hovoriaceho suseda Rakúska a tiež si vyskúšať nemecký jazyk v praxi. Veríme, že táto exkurzia bola aj dobrou motiváciou učiť sa nemecký jazyk.

            PK NEJ

          • Dilongova Trstená

          • 6. 6. 2022
          • Dňa 3. júna 2022 sa konala celoslovenská recitačná súťaž duchovnej poézie a prózy Dilongova Trstená. Naši školu reprezentovala Sára Zoššáková z 1. B. V kategórii prózy obsadila pekné 2. miesto.

            K dosiahnutému úspechu srdečne gratulujeme a ďakujeme za dôstojné reprezentovanie školy.

          • Slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení

          • 31. 5. 2022
          • Dňa 31.5.2022 sa uskutočnilo vo veľkej sále MSKS Trstená za prítomnosti primátorky mesta Trstená, riaditeľa školy, triednych učiteľov a rodičov slávnostné odovzdávanie maturitných vysvedčení tohtoročným maturantom.

            Primátorka mesta Trstená Ing. PhDr. Magdaléna Zmarzláková spolu s Mgr. Štefanom Kristofčákom riaditeľom Gymnázia Martina Hattalu v Trstenej postupne odovzdali maturitné vysvedčenie absolventom IV.A triedy, triedna profesorka - Mgr. Andrea Modránszka, IV.B. triedy – triedna profesorka RNDr. Oľga Gerová, IV.C. triedy – triedna profesorka PhDr. Silvia Szabová, Oktáve – triedna profesorka Mgr. Renáta Jančeková a V.D. triede bilingválneho gymnázia – triedny profesor Mgr. Róbert Tokár.

            Primátorka mesta a aj riaditeľ školy naposledy poďakovali absolventom gymnázia za vzornú reprezentáciu školy či mesta Trstená a zablahoželali im aj k vynikajúcim výsledkom, ktoré dosiahli na našej škole tohtoročný maturanti. Sme radi, že po dvoch pandemických rokoch sme sa mohli spolu s učiteľmi aj rodičmi sa opäť slávnostne rozlúčiť s našimi maturantami.

        • EUROSCOLA 2022
          • EUROSCOLA 2022

          • 28. 5. 2022
          • Dňa 20. mája 2022 sa trieda 2.A zúčastnila podujatia Euroscola, ktoré každoročne zastrešuje Európsky parlament v Štrasburgu. Je určený stredoškolákom z celej EÚ a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o poslaní Európskej únie. Tradične sa tohto podujatia zúčastňujú školy, ktoré zvíťazili v národnom kole a tieto majú následne možnosť stráviť jeden deň v pléne europarlamentu a debatovať s vrstovníkmi zo všetkých členských krajín EÚ na témy, ktoré rezonujú v spoločnosti. Ostatné dva roky sa z dôvodu pandémie Euroscola realizuje online formou.

            Stretnutie, ktorého sa zúčastnilo vyše 90 škôl z celej Európy (štyri zo Slovenska), otvorila príhovorom predsedníčka Európskeho parlamentu pani Roberta Metsola. Hlavnou témou tohto podujatia bola Digitálna transformácia a s ňou súvisiace témy ako internetová bezpečnosť, kyberšikana, hoaxy a dezinformácie. Úlohou všetkých zapojených škôl bolo vytvoriť krátke video na spomínané témy. Najlepšie videá boli prezentované a následne aj konzultované s odborníkmi na túto tému.

            Ako prvý hosť sa s nami spojil bol astronaut z Európskeho vesmírneho centra - pán Luca Parmitano, ktorý sa s nami podelil o jeho pocity z pobytu vo vesmírnej stanici, či akým výzvam musia astronauti vo vesmíre čeliť.

            Ďalej nasledovala diskusia s profesorkou Soniou Livingstone o kyberšikane a správaní sa na sociálnych sieťach.

            Tretím hosťom podujatia bol Markus Warasin, ktorý sa aktuálne v europarlamente venuje legislatíve proti šíreniu dezinformácií. S ním sme rozoberali problematiku falošných účtov a ako takéto účty legálne eliminovať. Tu sme dostali šancu aj my študenti hlasovať a vybrať spôsob, akým si myslíme, že by tieto účty mali byť regulované. Hlasovali sme cez platformu sli.do, vďaka ktorej sme mohli aj posielať otázky, ktoré sa následne moderátori pýtali hostí.

            Na záver sa nám predstavila viceprezidentka Európskeho parlamentu pani Heidi Hautala, s ktorou sme rozoberali rôzne témy, ale najmä vojnu na Ukrajine.

            Ďakujeme za túto možnosť a dúfame, že nás toto podujatie inšpiruje k aktivitám, ktoré povedú k reálnej návšteve Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

            Ema Parižová 2.A, Mgr. Marta Števuliaková

          • ENTER Olympiáda v programovaní

          • 25. 5. 2022
          • ENTER Olympiáda v programovaní s micro:bitmi pozná svojich 5 najlepších projektov v kategórii SŠ.

             

            Projekt s názvom SMART SVETLO NA BICYKEL – Oravskí junáci , ktorého autormi sú naši študenti Ján Skovajsa - 3.A a Jerguš Bielončík - IV.D. bol hodnotiacou komisiou posunutý do finálového kola, ktoré sa uskutoční dňa 9. júna 2022 od 10:00 v Zážitkovom centre vedy Aurelium v Bratislave. Do finálového kola postúpilo 5 najlepších projektov z celého Slovenska v kategórii stredných škôl. Celý projekt si chlapci naprogramovali vrátane aplikácie na mobil a vytlačili na 3D tlačiarni.

            Gratulujeme a držíme im palce.

             

            Videá postupujúcich projektov:

            https://enter.study/olympiada-v-programovani/

          • Nemecká exkurzia v Banskej Bystrici

          • 23. 5. 2022
          • Dňa 20.05.2022 sa vybraní žiaci zúčastnili exkurzie v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici, ktorá sídli v bývalom župnom dome.

            Žiaci mali možnosť pozrieť si priestory knižnice, jej jednotlivé sekcie a dozvedeli sa o spôsoboch fungovania knižnice a možnostiach ich využitia.

            V nemeckej študovni bol workshop na tému zaujímavosti z nemecky hovoriacich krajín, kde sa žiaci nielen dozvedeli nové informácie, ale aj aktívne pracovali a dostali pochvalu od lektorov workshopu za svoje predvedené znalosti.

            Po workshope nasledovala krátka prechádzka historickým centrom Banskej Bystrice.

            PK NEJ